Okos napozás- hogyan készüljünk a napozásra és hogyan őrizzük meg barnaságunkat sokáig?

 

 

A bőr nem felejt!

A túlzott napozás, a a káros sugárzás hatása az évek alatt összeadódik, s akár bőrrák is lehet a vége. Barnulni azonban egészségesen is lehet, ha gondoskodunk a megfelelő védelemről külsőleg és belsőleg.


Belső felkészülés - hogy hatékonyabb legyen a napozás
Fogyasszunk lúgosító ételeket-italokat, mivel ha el vagyunk savasodva, sokkal hamarabb és csúnyábban leégünk. Ezen kívül jó belső "fényvédő" a béta karotin és az A, C, E vitaminok. Ezek erősítik a bőr hosszú távú védekezőképességét, megelőzik a bőr idő előtti öregedését. Erőteljes antioxidáns hatásukkal óvják az egészséges sejteket. Megvédenek az ultraibolya sugárzás következtében kialakult veszélyes, szövetroncsoló szabadgyökök ellen, így akadályozzák meg a sejtkárosodást.

Ezen kívül a béta-karotin sárgás színű festékanyaga a bőr hámrétegében lerakódva nem csupán a káros anyagokat közömbösíti, hanem egyfajta fizikai szűrőként védi a bőrt az UV-sugárzás káros hatásaival szemben, illetve elősegíti a bőr szép, egyenletes barnulását is.

Mit együnk az egyenletes barnulás érdekében?

Sok színes gyümölcs és zöldség tartalmaz béta karotint, így pl. a sárgarépa, a spenót, a petrezselyemzöld, a fejes saláta, a cékla, a meggy, a spárga, a zöldborsó, a paradicsom, a sütőtök, a csicsóka és a sárga gyümölcsök. Ezek sűrítménye, leve is fogyasztható.

Ezeket korlátozás nélkül fogyaszthatjuk, ugyanis szervezetünk annyi béta-karotint alakít át A-vitaminná, amennyire aktuálisan szüksége van.

Mit együnk a bronzbarnaságért?

A válasz egyszerű: rezet!

A réz esszenciális mikro-tápanyag, mely többek között a haj és a bőr színéhez, és rugalmasságának fenntartásához is hozzájárul. Illetve hozzájárul a melanin nevű festékanyag termeléséhez, ami tudjuk hogy a barnaságért felelős.

Miben találunk rezet? Leginkább az olajos magvakban, diófélékben. Ezek mennyiségével azonban vigyázzunk magas kalóriatartalma miatt. Ezen kívül jó rézforrás a spárga és a cseresznye.

Egy jó könnyű nyári spárgakrémlevessel tehát sokat tettünk barnulásunk érdekében.

 


Az UVC-sugárzás káros hatásai ellen pedig a legjobb védekezés az erős antioxidánsok fogyasztása (pl. Goji, homoktövis készítmények).

Fogyasszunk sok vizet, a belső hidratálás a napozás szempontjából is fontos.

Külső védekezés- hogy ne öregedjünk, csak barnuljunk

A napozás a bőr felkészítésével kezdődik.

Menjünk el kozmetikushoz, kérjünk egy arctisztító-hámlasztó kezelést. A meglévő mitesszereket a nap beleégeti a bőrbe, az elhalt hámsejtek pedig akadályozzák a barnulást.

A leégést a Nap olyan sugárzása okozza, amit nem lehet érezni. Tehát nem csak akkor kell bekenni magunkat, ha érezzük a nap sugarait. A sugárzás ráadásul összeadódik a nap folyamán. Arra is figyeljünk, hogy a sugárzás kb. 95%-a behatol a vízbe, tehát víz alatti testrészünk is veszélyben van, de a víz vissza is veri a sugarakat, vízparton tehát gyakrabban kenjük magunkat.

 

A bőr védekező képessége függ bőrszínűnktől, szemszínünktől, szeplőink és anyajegyeink számától. Minél világosabb bőrünk színe, annál nagyobb veszélyt jelent az UV sugárzás.

A jól ismert szabály még mindig érvényes: 11 és 15 óra között ne menjünk a napra, bármennyire barna is a bőrünk.

Sajnos az ózonpajzs elvékonyodása miatt már az UVC sugárzás is veszélyes. Bőrünk nem alakított ki védekező rendszert ez ellen a sugárzás ellen, így tehát védtelenek vagyunk. Válasszunk tehát olyan naptejet, ami ez ellen is véd.

A legújabb kutatások szerint bizonyos növényi kivonatok (paradicsom, orvosi somkóró, pongámia virág, édesgyökér) nem csak az UVA és UVB-nek rendkívül ellenállóak, hanem egyéb sugárzásoknak is. Ezek a növények a legtöbb minőségi természetes fényvédőben megtalálhatóak.

Ha nem nyaralni megyünk, akkor is érdemes fényvédő faktoros nappali krémet használnunk, a káros UV sugarak ugyanis az üvegen is áthatolnak. Példának hozzák föl erre a bőrgyógyászok annak a tanárnőnek az esetét, aki évtizedekig ugyanott tanított, és az az arca, amit a nap ért, évtizedekkel öregebb volt a másik oldalnál.

Természetes fényvédő faktorral (kb. 5-ös) rendelkezik a shea vaj és a kakaóvaj is.
Ha mégis leégett a bőrünk, használjunk aloe kivonatot, gyors enyhülést hoz.

Ha sikerült lebarnulnunk, használjunk aloe, kakaóvaj, jojobaolaj tartalmú testápolókat, melyek segítik a barna szín megőrzését.