...

Miért veszélyes a finomított cukor?

 

Egyre többet halljuk ezt a mondatot: „A cukor édes méreg”.

Van ennek alapja? És ha igen, mi? Erre keressük most a választ.

 

A civilizációs étrend óriási mennyiségű cukrot tartalmaz. Összehasonlításképpen, a felmérések szerint ma annyi cukrot fogyaszt el egy ember két hét alatt, mint amennyit elődeink kétszáz évvel ezelőtt egy év alatt.

A legfőbb ok, amiért ártalmas, hogy a természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehér cukoré. A cukorrépa cukortartalma: 18%, a finomított cukoré 95%. A szervezetünk nincs felkészülve ilyen töménységű cukor befogadására, ezért nem is képes maradéktalanul megemészteni, a fölös cukor megerjed. Sir Ch. Best, az inzulin egyik felfedezője hívta fel a figyelmet arra, a cukor ugyanúgy hat a szervezetre (és a májra is!!!), mint az alkohol. A következőkben pontokba szedve leírjuk a cukor káros hatásait.

 

1. Az alkoholképződés

Az alkohol legfőképpen a májat és az idegsejteket károsítja.. A májsejtek méregtelenítő munkájuk során képesek az alkohol átalakítására egy bizonyos mennyiségig, de sajnos az összes alkohol általában nem tudja közömbösíteni. A plusz munka megnagyobbodásra készteti a májat. Ezért lehetséges májmegnagyobbodás olyan embereknél, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, viszont sok édességet esznek. A kísérleti állatoknál fokozott cukorbevitel hatására megnövekszik a máj és a vese. Már gyerekeknél is megfigyelhető a máj ilyen elváltozása. A máj károsodása révén a látás és a bőr épsége is veszélybe kerül. A bőrbetegségek közül az akne és a dermatitisz kialakulásában és fenntartásában a cukor komoly szerepet játszik.

 

2. A szívinfarktus

A szívkoszorúér-betegségeknél gyakran találunk magas vércukorszintet és a glükózanyagcsere zavarát. Nem csak a magas vérzsírszint és a mész rovására írható a szívinfarktus, a cukorfogyasztás is nagyban elősegíti. Kelet-Afrikában él két törzs (maszai és szumburu), akik sok zsírt fogyasztanak, mégsem ismert körükben a szívinfarktus. Ők egyáltalán nem fogyasztanak cukrot. Szent Ilona szigetén viszont nagyon elterjedt a szívkoszorúér megbetegedés, pedig minimális zsírt esznek. Az egy főre jutó évi cukorfogyasztás emellett hatvan-hetven kilogramm! A felmérések egyébként is azt mutatják, hogy a szívbetegek általában az átlagnál több cukrot fogyasztanak. A jelenség magyarázata: a cukor megköti a koleszterint, visszatartja a vérben. Patkánykísérleteknél ahogyan növekedett a patkányoknak adott cukor mennyisége, úgy nőtt az állatok koleszterinszintje egyenletes zsírbevitel mellett.

 

3. Trombózisképződés

Magas vércukorszint esetén a vérlemezkék könnyebben összecsapzódnak. Ez nagymértékben fokozza a trombózisképződés kockázatát. A kimenetel akár halálos is lehet.

 

4. A cukorbetegség

A finomított cukor fogyasztása megterheli a hasnyálmirigyet, az inzulintermelő sejtek kimerülnek. Hasnyálmirigyünk eredetileg körülbelül ötszáz évre van kalibrálva. Az emberek a túlzott cukorfogyasztás segítségével képesek negyven-ötven év alatt elhasználni!

 

5. Az elhízás

A finomított cukor fogyasztása nagymértékben hozzájárul a túlsúly kialakulásához. Ez részben a zsírvisszatartás miatt következik be, másrészt a magas kalóriatartalom miatt, illetve hogy a cukor zsírrá alakul a szervezetben. Napi 5 g feleslegesen elfogyasztott szénhidrát egy év alatt 1,5 kg zsír lerakódásához vezethet.

Az elhízás pedig növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

 

6. Az emésztőrendszer megbetegedései

Az emésztési zavarok hatvan-hetven százaléka megszűnik, amikor az étrendből kivonjuk a cukrot. Az emésztőcsatornán sorban haladva, a fogak képzik a cukor első támadási felületét. A fogszuvasodás leggyakoribb oka a cukorfogyasztás. A cukor ingerli az emésztőcsatorna felső szakaszát, úgymint a nyelőcsövet, garatot. A gyomorban fokozza a savkiválasztást, ezért hajlamosít a fekélyre. A cukros étrend húsz-harminc százalékkal növeli a gyomorsav mennyiségét. Gyakran okoz epehólyag-megbetegedéseket, gyomor- és nyombélgyulladást. A cukor hatására a káros bélbaktériumok száma jelentősen megnövekedik. Főleg a coli baktériumoknál mutatható ki ez a hatás. A vizsgálatok azt mutatják, hogy azok a csecsemők, akik cukros teát kapnak, hajlamosabbak a gyomor- és bélhurutra, és a székletükben több a rothasztó baktérium, mint cukormentesen táplált társaiknál. A vékony- és a vastagbelet károsítják az erjedés során keletkező mérgező anyagok.

A finomított cukor a gyártás során elveszíti minden rosttartalmát. A székrekedés elsőszámú okának a rostmentes ételek fogyasztását tekinthetjük.

 

7. Köszvény és csontritkulás

A cukorfogyasztás növeli a vér húgysavtartalmát, mivel megköti azt a vérben. A megnövekedett mennyiségű húgysav egyrészről savasít, ezzel közömbösítésre készteti a szervezetet. A csontokból ezért kálcium áramlik a vérbe, megszüntetni a savasságot.

Másrészről a magas húgysavszint elősegíti a köszvény kialakulását.

 

8. Rák

A cukor hatására a sejtek megduzzadnak, és a számuk is nő. Rákos folyamatok indulhatnak be a szervezetben. A vizsgálatok összefüggést mutattak a végbélrák, az emlőrák, a leukémia, a hasnyálmirigyrák és a cukorfogyasztás között.

Dr. E. W. Pomare és Dr. K. W. Heaton cikkében azt olvashatjuk, 1973-ban kimutatták hogy a tápanyagok finomítása vastagbélrákot okozhat, mivel semmi rostot nem tartalmaznak.

Dr. B. Armstrong és Dr. R. Doll a táplálkozási szokások szerepét vizsgálta a rákos megbetegedések kialakulásában. Harminckét országban nőket vizsgálva direkt kapcsolatot találtak a cukorfogyasztás és a hasnyálmirigyrák mortalitása között.

 

9. Vitamin- és nyomelemhiány

A finomított cukor B1-vitamint von el a szervezetből. Ennek következménye a fokozott idegesség, agresszivitás, székrekedés és légzési nehézség. Dr. Magyari K. kutatásai azt mutatják, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél kivonják az étrendből a fehércukrot, jelentős koncentrációjavulást figyelhetünk meg. Amennyiben újra cukrot fogyasztanak, a koncentrációs képességük csökken. Dr. Magyari a hiperaktivitásért és az agresszív magatartásért szintén a cukrot tette felelőssé. Megfigyelései szerint a gyerekek viselkedését nagyban befolyásolja a cukorfogyasztás. De nem csak a gyerekekét, a bűnözés és a finomított cukor fogyasztása közötti kapcsolatra is felhívja a figyelmet.

A fehér cukor savasító hatása miatt kalciumhiányt idéz elő. A kalciumhiány csontritkulást, fogromlást és angolkórt okozhat.

(A gyerekek többek között azért is édesszájúak, mert a sok hús és sós étel miatt a szervezet kiegyensúlyozásra törekszik. Azonban ez tipikusan az az eset, amikor az egyik lyukat úgy tömöm be, hogy közben három másik keletkezik helyette.)

A finomított cukor nyomelem- és vitamintartalma nulla. Ez azért érdekes adat, mert a megemésztéséhez többféle nyomelem és vitamin is szükséges. Ezeket mind a szervezettől vonja el.

 

10. A belső elválasztású mirigyrendszer zavarai

A finomított cukor károsítja az anyagcserét, összezavarja a hormonrendszert. A cukor hatására a mellékvesék megnagyobbodását tapasztalhatjuk. A cukor gyorsítja a nemi érést, ingerli a nemi mirigyeket. (A civilizációs életformának köszönhetően a pubertáskor tízévente fél évet tolódik előre. A cukor sem kevés mértékben járul hozzá ehhez.)

 

11. Fáradékonyság

A cukorfogyasztás hatására felszaporodik a piroszőlősav a vérben. A sok piroszőlősav fáradékonysághoz vezet. Gyakori rosszulléteket eredményez, mely szorongó érzésekkel járhat együtt. Az izomgörcsök és az izgatottság is visszavezethető a megnövekedett mennyiségű piroszőlősavra.

A cukor hatása rövid távú a szervezetre, ezáltal ingadozó vércukorszintet eredményez. Az alacsony vércukorszint csökkent teljesítőképességhez vezet mind fizikai, mind szellemi téren. A természetes szénhidrátok normalizálják és stabilizálják a vércukorszintet. A fehér cukor csökkenti a várható életkort. Ha egy ember amúgy száz évig élne, a cukros étrend hatására csupán hetven évig fog. A fehér cukor károsítja a magzatot, nő a visszamaradottság veszélye!

 

12. Függőség

Cukor fogyasztásakor különös folyamatok játszódnak le: a magas vércukorszint endorfin termelésére serkenti az agyat, és ez a cukorfüggőség kulcsa.

Az endorfin örömhormon, és az evolúció során megőriztük azt a képességünket, hogy ami pozitív reakciót vált ki az idegrendszerünkben, ahhoz visszatérjünk: így van ez a cukorral is.

Minél több cukrot eszünk, annál nagyobb a vágy, hogy még többet fogyasszunk el belőle. Az agy hozzászokik a magas vércukor szinthez, és az endorfin termelését attól teszi függővé. Kialakul az ördögi kör: azoknál az embereknél, akik hajlamosak függőségre egy idő után a cukor lesz az öröm egyik fő forrása, és napközben többször előjön az „úgy nassolnék valami finomságot” érzés. Az inzulintermelés ilyenfajta ingerlése az évek során azt eredményezi, hogy az inzulintermelő szervünk kimerül – és az időskori cukorbetegség már fiatal korban jelentkezik.

 

Dr. Shelton szavait idézve:

"Akik cukrot fogyasztanak, alkoholisták, anélkül, hogy tudnának róla."

 

 

Forrás:

Szili Zsuzsanna, Megjelent a Manifesztum 11. számában.

tudatosvasarlo.hu

novagyok.hu