LEGGYAKORIBB KÁROS ADALÉKANYAGOK A KOZMETIKUMOKBAN 

 

 

Ezek azok az adalékanyagok, amik a leggyakrabban előfordulnak a kozmetikumokban és igen károsak. Ha ezek közül valamelyiket látod a címkén, azonnal tedd vissza. Sajnos ugyanúgy megtalálhatóak a babáknak készített kozmetikumokban: babafürdetőkben, samponokban, popsikrémekben. 

És vigyázzanak a kismamák is, mert ezek az anyagok a magzatra is károsító hatással lehetnek! 

De ott vannak a mosogatószerekben, mosogatógép tablettákban, szappanokban, háztartási tisztítószerekben. 

Ezért jól nézd át az összetevőt, mielőtt megveszel valamit! 

A lista folyamatosan bővül!

 

 

 

Parfum/Fragrance

 

Parfum - szintetikus kőszénkátrányból készült illatanyag, szintetikus illatkompozíció. A bőrápoló termékekben megtalálható leggyakoribb allergének közé tartozik. 

A szintetikus illatok érzékenységi (allergiás) választ válthatnak ki, és megmérgezhetik az immunrendszert. A központi idegrendszer károsodásait kapcsolatba hozzák a szintetikus illatanyagok használatával. A szintetikus illatanyagok tartalmazhatnak nehezen azonosítható melléktermékeket, ami miatt hatásuk előre megjósolhatatlan. Használatuk az illatgyógyászatban szigorúan tilos, kozmetikai termékekben nem ajánlott. 

Csak akkor káros, ha nem tüntetik fel mögötte zárójelben a következőt: "Essential oils", vagy nincs megcsillagozva és megjegyzésben odaírva, hogy „from natural essential oils”. Ha a Parfum szó csak önmagában szerepel, akkor szintetikus (kőolajalapú) illatkomponensek tömkelegét tartalmazhatja, amelyek agykárosító hatásúak, alvászavarokat, fejfájást, migrént, szédülést, dekoncentrációt okozhatnak; gyermekeknél nagy valószínűséggel felelősek a viselkedési zavarokért, a dislexia, a disgraphia és az autizmus kialakulásáért.

 

Forrás: Dr. med. Ernst W. Henrich - Dr. rer. Nat. Thomas Baumann: Kozmetikai hatóanyagok kiértékelése az INCI-megnevezésük alapján 

 

 

Petrolatum (petrolatum), Vaselin

 

Vazelin, ásványi olaj, kőolajszármazék. 

Petróleum bázisú szintetikus zsír, melyet az iparban kenőanyagként használnak. Kőolaj származék, kőolajhulladékból gyártják. A petrolatum valamennyi károsodást előidéző tulajdonsága megegyezik az ásványolajnál tárgyaltakkal (lásd lentebb). 

Nem kerül be a bőrbe, a bőrön vízzáró réteget képez, elzárja a pólusokat, gátolja a bőrlégzést, ezáltal elősegíti a mitesszerek elszaporodását.

 

Forrás: Dr. med. Ernst W. Henrich - Dr. rer. Nat. Thomas Baumann: Kozmetikai hatóanyagok kiértékelése az INCI-megnevezésük alapján 

 

 

Paraffinum Liquidum, Paraffin, Paraffin Oil/Wax, Mineral Oil/Wax

 

Ásványi olaj, kőolajszármazék, kőolajhulladékból (pakurából) nyerik. Nem szívódik be a bőrbe, a bőrön vízzáró réteget képez, elzárja a pórusokat, nem engedi lélegezni és kiválasztani a bőrt, gátolja a bőr létfontosságú funkcióit, ezáltal elősegíti a mitesszerek elszaporodását, a különböző bőrgyulladások és az ekcéma kialakulását, élettelenné, törékennyé teszi a bőrt.

 

Forrás: Dr. med. Ernst W. Henrich - Dr. rer. Nat. Thomas Baumann: Kozmetikai hatóanyagok kiértékelése az INCI-megnevezésük alapján 

 

 

Propylene glycol

 

Ez a vegyület olyasmi, mint a "fagyálló". A propilénlglükol az ásványi olaj kozmetikai termékekben fellelhető formája, amelyet fék- és hidraulikafolyadékokban éppúgy megtalálhatunk, mint a fagyásgátló szerekben. A propilénglükolt a bőr- és hajápoló termékekben és a kozmetikumokban „hidratáló hatása” miatt használják. A bőr nedvességtartalmának megőrzése úgy történik, hogy a propilénglükol megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását azzal, hogy eltömíti a bőrt. Különböző információs anyagok figyelmeztetik a propilénglükol tartalmú termékek használóját, hogy ez az anyag erősen irritálja a bőrt, és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel. Helyettesítésére a kevésbé veszélyes butylene glycol a legalkalmasabb.

 

Hozzájárulhat ahhoz, hogy más kemikáliák a bőr mélyebb rétegeibe bejuthassanak, és ezzel könnyebben a vérbe juthatnak. Az iparban fagyálló szerként alkalmazzák. A PG elég erős ahhoz is, hogy eltávolítsa a hajókra tapadó kagylókat. Az EPA olyan mérgezőnek tartja a PG-t, hogy a dolgozókat védőkesztyű, védőruha és szemüveg hordására kötelezi, valamint, hogy minden PG oldattól szabaduljanak meg oly módon, hogy ássák el a földbe. Mivel a PG gyorsan áthatol a bőrön, az EPA óv a bőrkontaktustól, hogy ez által megelőzhetőek legyenek az olyan következmények, mint az agy, máj és vese rendellenességek. Viszont nincs figyelmeztető címke olyan termékeken, mint a dezodorok, amikben a koncentráció nagyobb, mint a legtöbb ipari alkalmazásban.

 

 

Sodium Lauryl Sulfate

 

Sodium Lauryl Sulfate, (Nátrium Lauryl Szulfát) erős tisztító és nedvesítő hatású anyag, amely előfordul a felmosószerekben, a gépi zsírtalanítókban és az autómosószerekben egyaránt. Tudósok szerint a Sodium Lauryl Sulfate a leggyakoribb bőrallergén anyag. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Mindemellett a Sodium Lauryl Sulfate lelassítja a gyógyulás folyamatát. Felnőtteknél szürkehályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését. Súlyos nyálkahártya károsító hatású.

 

Gyógyszertárakban nátrium lauryl szulfátként kapható. A csomagoláson a következő figyelmeztetés olvasható: belégzése és lenyelése káros az egészségre. Irritálja a légzőszerveket és a bőrt. Veszélyes, komolyabb szemkárosodást okozhat. Szembe kerülése esetén alaposan öblítse ki, és forduljon orvoshoz! Bőrre kerülése esetén bő vízzel azonnal le kell mosni! Munka közben ajánlott védőöltözet és védőszemüveg viselése. Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, és a címkét vagy a csomagolást meg kell mutatni!

 

Forrás: Reanal Labor Biztonsági Adatlapja az 1907/2006/EK 31. cikke szerint 

(Kiadás dátuma: 2009.12.01.)

 

 

Sodium Laureth Sulfate (SLES) és Ammonium Laureth Sulfate (ALES)

 

A Sodium lauryl sulfat alkoholos formája. Ez valamivel kevésbe ingerlő, mint a Sodium lauryl sulfat, de súlyos kiszáradást idézhet elő. Samponokban és tisztítószerekben más összetevőkkel való reakcióba lépésekor esély van arra, hogy rákkeltő nitrátok és dioxinek képződjenek. Már egyszeri samponos kezeléssel nagy nitrát mennyiséget juttathat a véráramba. 

Ha más anyagokkal kombinálják, akkor a SLES és az ALES nitrozaminokat hozhat létre, amik potenciálisan rákkeltőek. Gyakran leplezik részben természetes kozmetikumokban olyan elnevezéssel, hogy "kókuszdióból származik".

 

Lásd még: Anionic Surfactants, ethoxylated surfactants, és Nitrosating agents

 

Figyelem! Bőr és szemirritációt okoz! Kerülje, hogy szembe, bőrre és ruhára kerüljön. A közepes és erős szemirritatív osztályba lett besorolva.

 

Forrás: organikus.hu/mergezo 

 

 

Alumínium

 

Olyan fém, amelyet leginkább repülőgép alkatrészhez, protézisek gyártásához használnak fel. Alkotórésze továbbá savasodást gátló gyógyszereknek, izzadás gátló dezodoroknak, különböző fertőtlenítőszereknek is. Az alumíniumsók beszűkítik a verejtékcsatornát, gyulladást, allergiát válthatnak ki. Szoros összefüggésbe hozható az alumínium a mellrák és az Alzheimer-kór kialakulásával.

 

Megjegyzés: Bizonyos por állagú, fel nem szívódó formái fizikai fényvédőszerként nem károsak:

 

Alumina

 

Alumínium-oxid, molekulaméretéből adódóan nem tud felszívódni, azon kevés alumínium vegyületek közé tartozik, ami nem annyira káros. 

Funkció: dörzsanyag, elfed, tisztít, fizikai fényvédőszerekben használatos, ugyanis a szemcsék apró tükörként funkcionálva visszaverik a káros sugarakat.

 

Megjegyzés: főleg ásványi anyag, fogkrémekben, naptejekben.

 

Forrás: dr.Rózsa Sándor: testápoló kislexikon (Ökotárs Fogyasztóvédelmi Füzetek 2001)

 

 

Ethylparabene, methylparabene

 

Kémiai tartósítószer. A parabének a leggyakoribb allergiaokozók közé tartoznak.

 

Bőrirritációt és kontaktallergiát okoz. A parabénok az ösztrogén hatását utánozzák, a túlzott ösztrogén pedig mellrák, petefészekrák, méhrák vagy hererák kialakulásához vezethet. Bizonyos esetekben a magzat fejlődésére is hathat. A mellrák szöveteit vizsgálva a tudósok minden esetben találtak felhalmozott parabénokat. 

Szintetikus anyag, megengedett koncentráció 0,4-0,8%, gyakori allergiakiváltó, állatkísérletekben nagyobb koncentrációban bőr- és nyálkahártya ingerlő, rákkeltő gyanús.

 

Forrás:Material Safety Sheet, MSDS 

Dr. med. Ernst W. Henrich - Dr. rer. Nat. Thomas Baumann: Kozmetikai hatóanyagok kiértékelése az INCI-megnevezésük alapján 

dr.Rózsa Sándor: testápoló kislexikon (Ökotárs Fogyasztóvédelmi Füzetek 2001 

 

 

BHA/BHT

 

Szintetikus anyagok.  

Antioxidánsként használják őket a kozmetikumokban. Mind a kettő gyulladással járó allergiát idézhet elő, állatkísérletek szerint az immunrendszert is megváltoztatják, rákot és az örökítő sejtek károsodását okozhatják, elősegíthetik az autoimmun betegségek kialakulását, sőt egyesek magzatkárosító hatásról is írnak: „Patkánykísérletek esetén a patkányok minden esetben torzszülötteket hoztak a világra.”(dr. Rózsa Sándor)- 

Anioxidáns, és zsíroldékony tulajdonsága miatt elsősorban élelmiszerekben és kozmetikumokban tartósítószerként alkalmazzák, ugyanakkor felhasználják még gyógyszerekben, üzemanyagokban, gumigyártás során, petróleum-származékokban, és különböző tartósító/balzsamozó szerekben.  

A butil-hidroxi-toluolt tartósítószerként 1954 óta használják, mert meggátolja az élelmiszerek színének, szagának és állagának megváltozását. Bár önmagában megköti a szabadgyököket, nagy mennyiségű C-vitaminnal együtt fogyasztva szabadgyökök keletkezhetnek, melyek roncsolják a szöveteket. A BHT és a BHA kettős természete miatt (egyes rákfajták kialakulását gátolják, míg más rákfajták kialakulását elősegítik) számos országban betiltották (Japán (1958), Románia, Svédország, Ausztrália, stb.). 

A BHT és a BHA minden kozmetikumban és a következő élelmiszerekben engedélyezett:
• Sütemény-keverékek (max. 200 mg/kg)
 

• Gabonaalapú snack-ek(max. 200 mg/kg)  

• Levesporok, fűszerkeverékek (max. 200 mg/kg)  

• Rágógumi (max. 400 mg/kg)

 

Funkció: szintetikus antioxidáns, tartósító

 

Megjegyzés: Kontaktallergiát okoz; feltehetően rákkeltő; születési rendellenességeket okozhat. Felszívódása után a BHT felgyorsíthatja fontos tápanyagok lebomlását - például a D-vitaminét, amely az immunrendszer erősségéért, és az egészséges csontokért és fogakért felel.

 

Forrás: Material Safety Sheet, MSDS

 

BHA/BHT

 

Butil-hidroxi-anizol (E320)/Butil hidroxi-toluol (E321) 

Funkció: antioxidáns, avasodásgátló, csak élelmiszereknél. 

Megjegyzés: szintetikus anyag, gyakran allergia kiváltó, állatkísérletekben az immunrendszert megváltoztatja, magzatkárosítás gyanúja, rákkeltő!

 

Forrás: Dr.Rózsa Sándor: testápoló kislexikon (Ökotárs Fogyasztóvédelmi Füzetek 2001)

 

BHA

 

Butilhidroxianizol. Nagy hatású kémiai antioxidáns. Allergiát okozhat. Az állati kísérleteknél rákot és az örökítő sejtek károsodását okozta. 

Kiértékelés: Nem ajánlott

 

Forrás: Dr. med. Ernst W. Henrich - Dr. rer. Nat. Thomas Baumann: Kozmetikai hatóanyagok kiértékelése az INCI-megnevezésük alapján

 

BHT

 

Butilhidroxitoluol. Kémiai antioxidáns. Az állati kísérleteknél rákot okozott. 

Kiértékelés: Nem ajánlott

 

Forrás: Dr. med. Ernst W. Henrich - Dr. rer. Nat. Thomas Baumann: Kozmetikai hatóanyagok kiértékelése az INCI-megnevezésük alapján 

 

 

Triclosan/Triklozán

 

A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a szer élő állatokban akár 25 százalékkal csökkentette a szív- és vázizmok összehúzódó képességét már 20 perccel a beadás után. A kutatók szerint ilyen látványos szívizomgyengítő hatást csak erős szívgyógyszerek szoktak kiváltani. A szerzők kiemelték, hogy a triklozán különösen káros lehet a szívelégtelenségben szenvedők számára.

 

Miben találsz triklozánt? 

A szert a legkülönbözőbb termékekben alkalmazzák: megtalálható - és itthon is széles körben hozzáférhető - szilárd és folyékony szappanokban, dezodorokban, tus- és habfürdőkben, samponokban, borotvahabban, szájvízben, fogkrémben, ágyneműben, ruhaneműben, szőnyegben, játékokban, konyhai eszközökben, bútorokban és szemeteszsákokban is. A szabályozás nem tiltja gyermekeknek szóló termékekben sem az alkalmazását. Feltételezett fertőtlenítő hatása miatt használják.

 

További káros hatások 

A triklozánnak az elmúlt négy évtizedben egyre több egészségkárosító hatására derült fény. Kimutatták, hogy allergiát okozhat, megtámadhatja a bőr természetes savvédőköpenyét, valamint károsíthatja a májat. 

Ha egy fogkrém triklozánt tartalmaz, egyrészt elpusztíthatja az egészséges szájflóra részét képező hasznos baktériumokat is, lenyelve és az emésztőrendszerbe kerülve pedig a bélflórában okozhat nemkívánatos pusztítást. 

Továbbá összefüggésbe hozták rákbetegségekkel, fejlődési rendellenességekkel és májkárosodással is. 

A triklozán zsírban oldódó vegyület, ezért a szervezeten belül a lipidekben gazdag szövetekben halmozódik fel. Korábbi vizsgálatokban öt emberi anyatejmintából háromban mutattak ki triklozánt. Megtalálták újszülöttek köldökzsinórvérében is, ami azért aggasztó, mert a fejlődő magzat különösen sebezhető lehet a triklozán hatásaival szemben. 

A triklozán a vérfehérjékhez kapcsolódva eljut a szervekhez is, amiket szintén károsít.

 

Környezetszennyezés 

Mivel a triklozántartalmú termékek többsége végül a szennyvízbe kerül, a természetes vizekben nagy mennyiségű triklozán halmozódik fel. A vegyület toxikus az algák számára (amelyek a vízi táplálékláncok alapját képezik, ezért pusztulásuk különösen nagy kárt okoz a társulásokban), és nagy mennyiségben halmozódik fel halakban és más vízi fajokban. 

A triklozán lebomlása során - UV-sugárzás hatására - egy ismert karcinogén, dioxin keletkezik. Az újabb kutatások szerint a csapvízben található triklozán reagálhat a víz fertőtlenítése során használt klórral, és így számos veszélyes klórvegyület keletkezhet, többek között kloroform. 

A vegyület biztonságosságának kérdése, újraértékelése azonban felkerült a kozmetikumok biztonságosságával foglalkozó Uniós Tudományos Bizottság (SCCS) napirendjére. A tervek szerint a bizottság még idén elkészíti javaslatát a triklozánhasználat újraszabályozásáról. 

Addig is azoknak fogyasztóknak, akiknek aggályai vannak a triklozánnal kapcsolatban, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal azt ajánlja, hogy válasszanak olyan kozmetikumokot, amelynek összetevői között nem található meg a vegyület.